2 AUGUSTI 2008

Lördag, 2 augusti 2008

Hemma igen. Ja, Helene, du har alldeles rätt, det börjar dra ihop sig.

I onsdags meddelades vi att operationen ska bli av redan på måndag. Planen att ta vara på sommarvärmen ända till på lördag gick upp i rök när vi dessutom fick reda på att narkosläkaren behövde träffa Heidi så snart som igår förmiddag. Det fanns ingen väg att göra det på söndag, på inskrivningsdagen alltså. Så det var bara att packa ihop och dra söderut igen. Tråkigt, tyckte vi och var åter igen lite sura över sjukvården. Det verkar råda en förfärlig brist på personal och medel och det känns beklämmande att man ska vara glad att få vård överhuvudtaget. Någon större patientvänlighet finns det inte mycket utrymme för när läkarna är så pressade. Efter mötet med narkosläkaren visade det sig nämligen att Heidi även skulle träffa en av 62:ans läkare. Den halvtimme som vi skulle varit inne igår blev då förstås två... Usch, vad vi är trötta på att sitta och vänta.


Vi hade i alla fall mycket fina dagar vid Vänern. Vilket väder! Vattnet blev riktigt varmt och Heidi badade hur mycket som helst.

Under flera dagar hade vi ett trevligt par med fyra små pigga, lurviga hundar till granne och Heidi var fullständigt uppslukad av dem. Hon stod där och klappade och pratade och hjälpte till att borsta skräp ur den långa pälsen och dessutom fick hon det stora förtroendet att gå på små promenader. Hon var jätte lycklig och hur stolt som helst.

En natt sov kusinen Elin hos oss och sista natten sov Heidi över hos kusinerna i deras sommarstuga vid Vänern. På det viset gick en dröm i uppfyllelse som hon hade pratat om sedan kusinerna var hos oss. En lycklig Heidi medan vi satt och längtade efter henne. Nåväl...

Från och med imorgon är det alltså sjukhus igen som gäller. Eftersom avdelningsläkaren träffade Heidi redan igår behöver vi i alla fall inte komma till 62:an förrän klockan sex. Det kommer inte att hända så mycket men nålen ska ju in i porten. Tanken tar emot. Heidi blir allt starkare och vi är ganska säkra att hon kommer att göra motstånd. Förhoppningsvis kan vi övertala någon van "64:a" att hjälpa till. Det är många tankar som snurrar och det finns inte mycket utrymme för annat i våra huvuden.

Det kommer att bli en tidig måndag morgon som börjar med MR av huvudet och ryggen. Det tar ca en och en halv timme. Heidi kommer att hållas sövd under tiden som kirurgen tittar på bilderna och sedan dras operationen igång. Vi har som vanligt inte minsta aning hur länge alltihop kommer att ta. Allt narkosläkaren kunde säga var att det blir en lång dag. Fast vi har varit med så länge nu och detta är tredje gången Heidi ska opereras i hjärnan känns allt väldigt overkligt och tungt.

Som tur är ingav oss läkaren Tove som vi pratade med igår nytt hopp. På min fråga om vi framöver kommer att jaga tumörer år efter år svarade hon att det absolut inte behöver vara så. Enligt henne finns det en god chans att Heidi övervinner cancern.  Allt som behövs (om det bara vore så enkelt som det låter...) är att få grepp om tumören, dvs. att hela tumören och lite till kan opereras bort, just för att det inte ska finnas minsta lilla cell kvar som på nytt kan föröka sig och bli till en ny tumör.

Även om Heidis tumör sitter långt inne i huvudet ligger den hyfsat gynnsamt eftersom det där finns en viss marginal, dvs. det finns vävnad som kan tas bort utan allt för stor påverkan (tolkningsfråga; jag orkade inte fråga vad exakt det är för vävnad, dvs. vilken bit av Heidi man behöver sno en del av för att hon ska slippa cancern...). Tumörens läge är alltså en mycket avgörande faktor eftersom det är av största vikt att få ut hela tumören och som sagt, lite frisk vävnad därtill.

Så där ja, "ni där ute". Håll nu tummarna att Heidi klarar av operationen utan komplikationer och att varenda cancercell kommer att skäras bort. Övriga lediga tummar kan ni hålla att Heidi återhämtar sig snabbt så att vi snart är hemma igen. Även på det planet vet vi förstås ingenting. Det kan bli någon vecka eller flera månader. Låt oss säga att det blir någon vecka...


Kommentarer
Postat av: Lena E

Jag håller både mina tummar och tår för lilla Heidi!!Kramizar

Lena i Malmö

2008-08-02 @ 21:59:23
Postat av: Hanna och JonasVi håller tummarna så hårt att de blir vita.

2008-08-02 @ 22:26:16
Postat av: Anna (läsare som bara "känner" er via bloggen)

Håller också jag mina tummar det hårdaste jag kan!

2008-08-02 @ 23:18:12
Postat av: Tova & Lovisas mamma

Lycka till imorron!!!! Jag håller både fingrar och tår för er.Vi har oxå varit vid vänern med husvagnen i sommar....mysigt förutom vattenloppor :)Kramar till er

2008-08-03 @ 08:29:58
Postat av: MIa

har halkat in här på ett litet bananskal.....Fina ni jag håller mina tummar så att de kommer att vara vita under morgondagen....jag hoppas och ösnkar er alla att det blir en lindrig operation och att den där skitcancern får sig en omgång ner i avloppet....Lycka till alla ni men mest av allt till Heidi som får göra resan ....I goda händer och vid målet står där en mamma och pappa och tar emot....

2008-08-03 @ 09:53:43
Postat av: Therése

Lycka till!Kramar till er alla.

2008-08-03 @ 10:44:20
Postat av: Maria, okänd bloggläsare

Tänker på er!

2008-08-03 @ 11:33:46
Postat av: Josefine

Alla tummar & tår ska hållas - absolut!

Och självklart säger vi att det tar en vecka :-)

KRAM Josefine

2008-08-03 @ 11:33:52
Postat av: Jane, nyss hittat hit

Hej!! Kommer hålla tummar och tår hååårt för Heidi. Kramar i massor till er alla i familjen

2008-08-03 @ 12:14:45
Postat av: Ida Ståhl

Jag ska absolut hålla mina tummar och tår, så fin Heidi är, det sr ut som om hon lagt på sig lite kilo och är så fin i håret! Hoppas de inte behöve ta bort för mycket av det nu!

Kram på er

Postat av: Moa

Jag håller alla tummar jag har för att morgondagens operation ska gå bra och att det inte blir för mycket komplikationer för Heidi! Och hoppas förstås med Ida att de inte behöver ta bort för mycket hår. Och vi säger helt klart en veckas återhämtning så att hon inte behöver börja skolan så sent :)

Kram

Moa

2008-08-03 @ 13:08:07
URL: http://legobit.bilddagboken.se
Postat av: Anna Holgersson (Gustavs mamma)

Vi vet hur nu känner er. I morgon blir ingen lätt dag. Att lämna sitt barn uppe på NK Op på morgonen känns hemskt. Massor av tankar snurrar runt i huvudet. Vad skall hända? Hur lång tid tar op? Oron för att man inte skall "få tillbaks sitt barn" (alltså samma barn, i samma skick och med samma medvetande som man lämnade på morgonen...ja ni förstår säkert vad jag menar?) på kvällen är hemsk. I vilket skick är hon när hon kommer upp på NIVA etc etc. Vi vana NIVA-besökare håller tummarna för Heidi i morgon och hoppas att hon skall klara op bra. Efter en av Gustavs många operationer var han på bio med Barncancerföreningen två dagar efter!! Vi hoppas att det blir så för Heidi med!Massor med styrkekramar till Er!Anna

2008-08-03 @ 15:25:39
URL: http://gustav.avalonet.net
Postat av: Louise

Håller tummarna för Heidi,

hoppas allt går bra och att ni snart är hemma igen!Kram Louise2008-08-03 @ 19:21:28
Postat av: En Farmor.

STOR KRAM till er alla, särskilt till Heidi.

Klart att det är roligt med hår, men vadå......det växer ju ut på kort tid, men du är lika söt utan hår så det fixar sej.

Varma hälsningar till hela familjen.

En Farmor.

2008-08-03 @ 19:25:22
Postat av: Katalin, Kyles mamma

Klockan är 7:30 måndag morgon, jag tittar på ösregnet och tänker på er: må allt gå på bästa sätt!

Hållar alla fingrarna för det och skickar många kramar,

Katalin

2008-08-04 @ 07:31:24
Postat av: Anonym

Skickar tankar och styrkekramar till er idag. Er väntan idag kan nog ingen förstå som inte varit där. Ni är starka tillsammans och framför allt är Heidi ett energiknippe. Jag hoppas att hon är på benen snabbt och allt går bra.Kramar Helene på skolan.

2008-08-04 @ 09:27:45
Postat av: Moa m familj

Önskar er all lycka till med operationen idag. Timmarna då barnen är under op är en fruktansvärd tid, en timme känns som tre.

Styrkekramar till er alla

Jenny

2008-08-04 @ 10:10:09
URL: http://moahenriksson.blogg.se/
Postat av: Eva

Det är svårt att inte tänka på Heidi idag. Jag håller tummarna att operationen skall gå bra, återhämtningen skall gå snabbt samt att all skitcancer är borttagen. Väntan är grym och lång under operationen och många tankar hinner man tänka, så mycket tålamod, hopp och kramar översändes.

2008-08-04 @ 12:46:28
Postat av: Anna

Tänker på er alla idag och kan bara ana vilken tung dag ni har. Samtidigt känns det positivt att få se dessa fina bilder på en så fin Heidi; hon ser så frisk och stark ut och det måste ju båda gott! Ta hand om Heidi och varandra.

2008-08-04 @ 15:24:07
Postat av: Moa

har tänkt på er många gånger idag. hoppas det går bra!

2008-08-04 @ 18:02:27
URL: http://legobit.bilddagboken.se
Postat av: Kristina

Tänker extra mycket på ert lilla flickebarn idag. Måtte det gå bra!!!

2008-08-04 @ 20:29:38
Postat av: Elisabeth

Jag hoppas allt har gått riktigt, riktigt bra idag. Hon ser så stark och fin ut, er lilla tjej!

2008-08-04 @ 20:44:21
Postat av: Johanna

Jsg hoppas att operationen har gått bra idag och att Heidi mår bra med tanke på omständigheterna.Tänker på erKram Johanna

2008-08-04 @ 21:54:45
URL: http://grynisen.bloggagratis.se
Postat av: Therése

Sänder en kram till er. Nu måste operationen vara över och jag hoppas att eran Heidi mår efter omständigheterna väl. Natten blir säkert lång för er och vi är många som har er i tankarna.

2008-08-04 @ 22:08:03
Postat av: Ida Ståhl

Åh, jag tänkte på er många gånger igår och hoppas av hela mig att allt har gått bra och att Heidi blir piggare och pggare för varje timme :)

Kramar

2008-08-05 @ 13:45:07
URL: http://idastahl.blogg.se/
Postat av: En Farmor

Tänker så på er alla. Tittar in på sidan då och då för att jag hoppas på att få läsa om att allt gått bra. Tänker på er, och känner beundran för er för det sätt som ni klarar av denna svåra tid på.

Ni är beundransvärda.

2008-08-05 @ 17:09:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback