31 AUGUSTI 2008

Söndag, 31 augusti 2008

Förskolan har börjat, Heidi har fått en kanin, vi har varit mycket trötta igen och mötet med doktor Johan ligger bakom oss. Så kan vi sammanfatta de senaste veckorna.


Förskolan är i alla fall toppen. Heidi verkar trivas med allt det nya: miljön, fröknarna och barnen. Det är nämligen bara en tjej hon kände från tidigare. Det bästa med förskolan är enligt Heidi att man får ta maten själv och att man ska torka bordet efter sig. Ansvar, jo, det gillar Heidi. Ett steg åt rätt håll alltså att bli en stor flicka. 

Vi är mycket lättade att Heidi fick sin skolstart som alla andra barnen inte minst med tanke på vad som väntar henne till hösten. Det var en himla tur att operationen blev av vecka 32 och att Heidi återhämtade sig så fort.


Kaninen Robin som Heidi har längtat efter har nu bott hos oss i en vecka. Visst hade Heidi gärna haft en hund eller en katt, inte minst sedan i somras när hon hade så tät kontakt med de söta hundarna på campingplatsen och där dessutom en var till salu... Snacka om lockelser. Men Heidi insåg att vi i nuläget verkligen inte kan skapa ideala förutsättningar för en hund. Hon var mycket förståndig och helt överens med oss att en kanin nog skulle trivas bäst hos oss. Och det gör han, lille fine Robin.


Så var det mötet med dr. Johan och Charlotte, kontaktsköterskan, i torsdags. Ja, det blev återigen en lång väntan. Och som vanligt tog det ut sin rätt i form av energi. Med det oändliga grubblande och frågan dinglande över oss hur allt kommer att bli är det inte lätt att uppbringa all ork som krävs för ett "vanligt" liv.

Inte minst för att Charlotte redan i juli hade flaggat för strålbehandling visste vi förstås vad Johan skulle komma med. För att Heidi ska övervinna sin sjukdom krävs det strålning. Det är ett faktum som vi vetat om från allra första början. Ependymom grad III är en mycket aggressiv cancer och botas inte med bara operation och cellgifter även om operation är ett viktigt moment i sammanhanget. Den ytterst slitsamma cellgiftsbehandlingen var nödvändig just för att skjuta på strålningen så länge som möjligt och på det viset låta Heidis hjärna utveckla elementära funktioner. Att stråla en sexåring är väl inte bra heller men dock bättre än att barnet är ännu yngre.


Så till hösten blir det alltså strålbehandling. Det som vi suckade mest över var själva längden på behandlingen. Sex veckor, måndag till fredag. När vi efter operationen kom hem från sjukhuset sjönk vi liksom ihop, sommarens oavbrutna oro tog ut sin rätt. Blåsta på sommaren igen, suck. Så vi satte oss och bokade en badresa till höstlovet, berättade för Heidi om resan och drömde bort oss tillsammans med henne. Naivt. Drömmen gick upp i rök när vi fick höra om de där sex veckorna och vi blev ganska ledsna.


Vi går nu och inväntar lite besked igen. Som vanligt. Exakt när vi får de beskeden vet vi inte. Som vanligt.


Lite om den planerade strålbehandlingen. Den kan alltså ske på konventionellt sätt (i Lund) eller med en mycket ny teknik där protonstrålning kommer till användning. Denna metod är betydligt skonsammare eftersom den inte träffar på annan vävnad i samma utsträckning som vid den konventionella strålningen. Då vi pratar hjärna här kan alla på ett ungefär själv räkna ut vilka fördelar det innebär att undvika strålning på frisk hjärnvävnad. Anläggningen befinner sig i Uppsala och tillgång till denna verkar inte helt självklar. Sex veckors pendlande till Uppsala är visserligen inget kul men problemet förminskas till fullkomligt obefintligt när man inser att denna behandling skulle bespara Heidi en förlust av viktiga hjärnfunktioner (minne, hormoner, tillväxt mm. - allt som finns i huvudet, helt enkelt).

I nuläget vet vi inte om Heidi kommer att strålas i Uppsala och det är grymt svårt att inte gräva ner sig i grubblerier. Vad sjutton gör vi om de berättar för oss att det inte finns plats i Uppsala? Och hur länge ska den frågan plåga oss nu då?


När det gäller en annan fråga som har skapat mycket oro, nämligen varför man i juni först missat Heidis tumör, fanns det inget nytt att inhämta. Riktigt tydliga svar blev det aldrig och när Jan och jag försökte summera vad som sagts på mötet blev det ganska tomt på den protokollpunkten. Mänsklig faktor, jo, det minns vi. Nåväl, vad ska man säga. Visst, mänsklig faktor. Men vem vill offra sitt barn till den? Som buddhist kanske det vore enklare...
Kommentarer
Postat av: Ia

Hej heidi!

Nämen...vilken liten sötnos du har fått!!!

Kaniner är jättesmarta men lite envisa ibland, de vill bara göra sånt de själva gillar. Jag hade en liten brun/svart kanin som hette Nicke-Ticke Långöra....jag hade den ihop med mitt barnbarn Anton. Han gillade att leka kurragömma på kvällarna och han fick alltid springa lös i huset (Nicke alltså, inte Anton...:)).

Tyvärr springer han i kaninhimlen nu, men han har det säkert jättebra där tror du inte det??!!

Kramar Ia

Postat av: Hanna och JonasFinns fler som vill ha en egen kanin efter

att tittat på de fina bilderna på Heidi och Robin.... :-)

2008-08-31 @ 19:47:52
Postat av: Danijela

Oj vad söta Ni är tillsammans.

Kram från Danijela

2008-08-31 @ 23:51:14
URL: http://danijelamagdalena.blogg.se/
Postat av: Moa

hej

så det blev strålning till sist alltså...

jobbigt med pendlandet till uppsala men som ni säger så är det ju inget emot det faktum att det lär bli värre bieffekter! heidi har ju hela livet framför sig.vad skönt att heidi trivs bra i skolan och jättefin tjej och kanin! kram

2008-09-01 @ 08:59:47
URL: http://legobit.bilddagboken.se
Postat av: Therése

Hej Heidi! Vilken söt klänning du har på dig på en av bilderna tillsammans med din lilla kanin. Det är roligt att höra att du tycker om "din förskola".

Håller en tumme för "Uppsala".

Kramar till dig, mamma och pappa.

2008-09-01 @ 09:26:12
Postat av: Helen

Grattis till din fina kanin, du är så underbart söt Heidi och du har värlens finaste mamn

kram Helen

2008-09-02 @ 10:55:14
Postat av: Natta

Hoppas att ni alla mår bra!En kamrat till mig har ett sånt rosa band/pin och ett blått band/pin. Fågade henne om det inte fanns nåt sånt där band/pin som stödjer barncancer. Hon sa att den fanns på nåt ställe. Men har glömt vilket ställe hon sa. Vet ni vad man kan köpa sånt band/pin som stödjer barncancer och vad ett sånt band/pin kostar?

2008-09-03 @ 17:30:47
Postat av: Moa

Natta: gå in på www.barncancerfonden.se så finns det en shop där någonstans där det finns b.la. ett pin! Det kostar 50kr om jag inte minns fel

2008-09-03 @ 18:54:48
URL: http://legobit.bilddagboken.se
Postat av: Katalin, Kyles mamma

Skönt att läsa att Heidi mår bra och gillar skolan. Och visst är kaninen nästan lika söt som Heidi! Tråkigt att man inte kan låta bli att stråla men jag håller tummarna för att det skall bli den skonsamma varianten. Såg nyss på listan att ni också hade hoppat på den långa bussresan till Kolmården, ser fram emot trevligt ressällskap!Kram KatalinP.s. Jag köpte mitt pin på sjukhusapoteket i Lund för 20 kr om jag minns rätt bara för några år sedan, andra apotek har dem kanske också.

2008-09-03 @ 22:10:06
Postat av: Helene

Tänk vad din mamma och pappa måste vara stolta för sin skoltjej, du är sååå söt.Jag är säker på att din nya fröken tycker att du är en riktig liten solstråle.

Jag blev ledsen att höra att det måste bli strålning men vi håller tummarna för Uppsala.

Kramar

Helene på skolan

2008-09-04 @ 14:37:39
Postat av: Therése

Hejsan!Ett stort grattis på din namnsdag, Heidi!Önskar dig en bra dag.2008-09-05 @ 08:35:59
Postat av: Helene

Grattis på namnsdagen!

Kramar och tankar till dig Heidi.

Helene på skolan

2008-09-05 @ 15:13:49
Postat av: Natalie

Grattis på din namnsdag!Önskar Natalie.

2008-09-05 @ 19:31:39
Postat av: Moas mamma

Hej Familjen

Tycker inte att den mänskliga faktorn får finnas inom sjukvården, där ska vi som föräldrar få klara besked och inget annat, vi har varit i samma sits.

Önskar att ni får den strålning som skonar Heidi och att det går bra för henne. Det 6 veckors intensiv strålning är inget vidare, men barnen är starkare än vi tror. Hoppas allt går bra för er.Heidi är en underbar tjej med mycket glädje i blickenStyrkekramar till er alla

2008-09-07 @ 22:01:44
URL: http://moahenriksson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback