22 - 29 AUGUSTI 2006

Tisdag 22 - torsdag 24 augusti 2006

Läget är stabilt nu och Heidi går på dagis några timmar om dagen. Dagisbesöken gör henne som vanligt riktigt gott! Hon blir så glad och full av liv när hon får gå till barnen och fröknarna.

På torsdag kväll väntar vi gäster: moster Regina och morbror Jürgen från Tyskland ska äntligen komma och hälsa på. Det var i mars 2005 vi sågs senast och Heidi är nyfiken på besöket. Känner hon igen dem? Jodå, det gör hon. Hon sätter sig till och med vid bordet till en sen grillmiddag och äter med oss. Annars blir det nämligen mest framför tv:n; trist men räddningen och enda alternativet när det gäller ätandet. Det är så många små detaljer som gör vardagen och hela livet så annorlunda.


Fredag 25 - söndag 27 augusti 2006

Dagarna med besöket går fort. Vi gör en utflykt till Mölle och Heidi är fascinerad av fyren och utsikten över havet. Så underbart, utropar hon på sitt lillgamla sätt. Nästbäst är alla björnbären och hela gänget gör sin insats för att få tag på de första mogna frukterna åt Heidi.

Utflykt till Kullen 25/8 - 2006

På lördagen är Heidi bjuden på kalas till granntjejen Cornelia. Hon gör sig fin och bär en stor rosett i sitt låtsashår. Hela hennes ansikte strålar av lycka när hon kommer hem.

På söndagen åker Regina och Jürgen hem igen, Heidi leker några timmar med Felix och vi packar väskorna inför nästa behandling. Fredagens värden var tillräckligt bra så vi håller schemat den här gången.Måndag 28 / tisdag 29 augusti 2006
Hörseltest igen. Stora tjejen Heidi förklarar planen för pappa: Hon ska gå in själv i dag medan han ska stanna i väntrummet. Det är så himla roligt när hon bestämmer saker. Och så säger hon det på ett sätt som om ingen annan hade något att säga om det!
På 64:an blir det som vanligt. Det är jobbigt att sätta nålen, Heidi sjunker ihop men är allmänt på hyfsat humör och tillbringar eftermiddagen på Lekterapin. Det går tungt med maten och det lilla som går ner är tyvärr till ingen vidare nytta: På kvällen kräks Heidi våldsamt tills magen är helt tom.
Natten blir lugn men det är en blek och illamående Heidi som vaknar nästa morgon. Så här verkar det bli nu framöver. Kroppen är helt enkelt så pass medfaren att behandlingarna blir allt mer påfrestande. Medicinerna mot illamåendet tar inte lika bra som i början. Med fasa undrar vi hur det ska gå längre fram. Men, men… det får vara en dag i taget. Nuet är tillräckligt jobbigt. Vi har inte råd att lasta på oss bekymret över morgondagen också.
Hela förmiddagen mår Heidi illa. Hon längtar hem. Bara för en liten stund kommer hon ur sängen då hon hör Lekterapins tjejer sjunga ute på korridoren. De brukar ha med sig en liten husvagn full med mjukisdjur och sagofigurer som de sjunger sånger om. De är så duktiga.
När nålen är borta kommer Heidis livsglädje sakta tillbaka. Med orden ”Jag vill ha fiskpinnar när vi kommer hem,” nobbar hon lunchen på sjukhuset. Hemma äter hon sedan nästan fyra pinnar och två stora bitar vattenmelon. Hon badar, leker och kollar på film, somnar tidigt, fullständigt slut.  


14 - 21 AUGUSTI 2006

Måndag 14 augusti 2006

Behandling nr. 12. Klockan nio anländer vi på 64:an för nålsättning och två timmars fördropp. Det går mer än fem timmar tills cellgiftet äntligen blir påkopplat. Tid som vi gott kunde vara hemma istället… En riktigt utdragen start som gör även Heidi ganska seg. Det är tråkigt att hänga och vänta. När nålen sitter i porten krymper hon ihop mer än någonsin. En sorglig bild när hon går framåtböjd med släpande steg och högerarmen vinklad och hårt pressad mot kroppen. Även denna gång kommer armen att förbli i den positionen dag och natt tills nålen tas bort igen.

 
Tisdag 15 augusti 2006

Heidi mår inget vidare, kräks rejält flera gånger. Någon mer ”må-bra-medicin” kan hon inte få förrän på eftermiddagen. Hon har redan fått sin dygnsdos. Med hjälp av mycket övertalning äter hon lite frukost och pasta till lunch. På eftermiddagen kommer Marlene och Matilda och hälsar på. Heidi sätter på extra aggregaten och piggnar till. Vi är på lekterapin ända tills de stänger klockan fyra, Marlene och Matilda åker hem igen. Heidi sjunker ihop. Hon är helt utslagen, pratar hela tiden om att äta kycklingben. Hon är trött men orkar vänta på pappa som på vägen från jobbet har fixat en grillad kycklingklubba. Heidi glufsar i sig hela biten. Detta kallas glädje i vårt liv.

På natten mår Heidi tyvärr riktigt illa igen. Så jobbigt!

 
Onsdag 16 augusti 2006

Det var en tuff omgång, den här. Heidi kräks igen hela morgonen. Vi blir så ledsna att se henne plågas av kräkattackerna. Mat eller vatten är det inte att tänka på. På eftermiddagen är den 48 timmar långa cellgiftsinfusionen klar. Kvarstår ett dygns sköljdropp som vi kan bära i ryggsäcken. När Tim kommer blir Heidi glad och lite piggare. Det blir till och med en utflykt till pappas rum och lekplatsen på Ronald Mc Donald huset.

 
Torsdag 17 augusti 2006

Heidi är trött och medfaren, kommer inte upp ur sängen på hela dagen. Hon tittar på tv, sover till och från, verkar rätt så surmulen, svarar inte när vi frågar något. Hon mår väl ganska kass, vill absolut inte veta av någon mat, klarar knappt av lukten av ett Mariekex. Stackars gumma…

Lite hopp finns det att Heidi ska bli piggare när nålen är borta. Och så är det, tack och lov. Med ens är hon som utbytt, pratar och studsar omkring, springer till stenelefanten utanför BUS för att säga hejdå.

Heidi kräks fortfarande så för första gången får hon en medicin här hemma. När jag läser om  medicinens biverkningar känner jag mig lite orolig. Det är starka grejer men vad ska vi göra. Heidi behöver verkligen kunna äta och behålla maten. Efter de senaste fyra dagarna vill vi bara inte veta hur mycket hon har tappat i vikt.

 
Fredag 18 augusti 2006

Allihopa är vi lyckliga över att vara hemma igen. Heidi leker för fullt medan vi förbereder storebrors födelsedagskalas. Heidi har inte pratat om något annat på sistone. Vad hon ser fram emot morgondagen! Vi tycker också att det ska bli roligt att fira Tim.

Teckningen som Heidi gjort till Tim räcker inte, tycker hon. Det ska vara något ”riktigt” också. På AG:s väljer hon en liten låda med verktyg. Tjejen har koll..

Och så händer det. Mitt i natten vaknar jag av att Heidi plötsligt andas ganska ljudligt. Någon minut senare sitter hon upp i sängen, har förfärligt svårt att andas, hostar, får krampaktiga kräkningar. Vi är vettskrämda. Tankarna går omedelbart  till medicinens biverkningar som sträcker sig ända till akut livshotande tillstånd. 112, snabbt. När ambulansen är framme är Heidi och därmed situationen något lugnare fastän hon fortfarande har mycket svårt att andas. Tim är jätteorolig men får snart lugnande besked av oss eftersom doktorn som undersöker Heidi är bergsäker att det är falsk krupp. ”Bara” det, tänker vi och är trots allt mycket lättade. Heidi ska inhalera syrgas och adrenalin nu. I början är hon helt negativ till det hela men så småningom kan vi övertala henne att prova och då märker hon att det faktiskt hjälper. Hon blir påtagligt bättre och läget känns under kontroll igen. Vilket är nästa steg nu? Vill de ha Heidi uppe på 64:an för att hålla koll på henne? Eller vågar vi hoppas på att få åka hem igen? Det bara måste bli så, vi vill ju fira Tim och Heidi längtar så efter festen.

 
Lördag 19 augusti 2006

Ja, vi har tur. I gryningen  är vi hemma igen om än lite mörbultade efter nattens lilla intermezzo. När Heidi vaknar klockan elva mår hon bra och är tillräckligt pigg igen för att opponera sig starkt mot hostmedicinen. Suck…

Vi sjunger för Tim, ger honom presenterna, fixar inför festen. Back on track igen. När gästerna kommer är vi redo för fest. Som om ingenting har hänt.

Heidi har hur roligt som helst och leker med Matilda och Lina till sent på kvällen. Klockan blir halv ett innan hon sover – det tar oss nämligen en dryg halvtimme att få i henne hostmedicinen. Hjälp, vad ska vi göra? Efter 20 minuters övertalning och tjat bestämmer jag att vi åker till sjukhuset så att en doktor ska ge henne medicinen. Och nej - Heidi går med på det! Den tösen har en vilja som stål. Vi har inget annat val, klär på henne igen. Fanken också att jag inte tänkte på att hon på det viset skulle vinna tid innan det oundvikliga sker. Klara för avfärden gör vi ett sista försök… och lyckas. Mot alla odds. Hur kul hade det varit att köra en extra vända till Lund klockan ett på natten?

 
Söndag 20 / måndag 21 augusti 2006

Heidi är lite förkyld men mår ändå mycket bra och är på strålande humör. På bilden nedan lär hon sig spela vilda biljakter på datorn. Det roar Tim. Vad han har väntat på att hon ska bli tillräckligt stor för sånt...

Snart kan hon säkert gå lite på dagis igen för att leka av sig. Vi bara måste ta vara på de här sista sommardagarna innan den stora förkylningsvågen sveper över landet.


Tim lär Heidi bilspel på datorn 21/8 - 2006.

 


8 - 13 AUGUSTI 2006

Tisdag 8 augusti 2006

Det har gått bra - på morgonen mår Heidi bättre igen. Vår anspänning lägger sig. Så många gånger under dessa månader som vi suttit och undrat om febern kommer att stiga, om vad som händer med Heidi, om vi blir hemma eller på sjukhuset i natt. Det är påfrestande att alltid befinna sig i en sån ovisshet. Visserligen försöker vi att vara lite mer likgiltiga, att helt enkelt acceptera läget som det är men lyckas dessvärre inte så bra med det. Det är svårt att hantera den här osäkerheten, dag för dag och månad för månad. Som vi vet blir år så småningom.

Onsdag 9 augusti 2006

På förmiddagen blir det ett mycket bra stick i fingret. Heidi är ju ofta en stor flicka nuförtiden så i dag har hon bestämt sig för att inte sitta i sin sulky utan i mitt knä. För första gången. Marita sjunger under provtagningen. Heidi är fullständigt lugn. Underbart!

Heidi mår bra och tillbringar några timmar på dagis. Det var så roligt på dagis, mumlar hon strax innan hon somnar den här kvällen. Tack till er på ”lammet” och ”gåsen”! Och stort tack till er – Moa, Smilla och Amanda - att ni tänkt på Heidi och skickat hälsningar! Hon blev glad och stolt över era vykort.

Torsdag 10 - söndag 13 augusti 2006

Två gånger till på dagis och ett lika bra stick i fingret. Nu har Heidis neutrofila äntligen återhämtat sig. På måndag blir det alltså behandling nr. 12.

Heidi konstaterar att vi inte sovit i husvagnen på länge så vi tar en runda till Lomma. Men regnet skrämmer iväg oss efter bara en övernattning. Det var bara för blött.

Heidi mår relativt bra men har svårt att äta. Rent av ingenting smakar dessa dagar och vi är bekymrade. Det är synd om Heidi som ibland ser fram emot något för att sedan uppleva att det inte alls smakar gott. Det tar en halvtimme och mycket tjat att tugga ner en enda fiskpinne.

Stolt skördar Heidi gröna bönor i trädgårdslandet och fixar en soppa. Hon kan knappt vänta tills den blir klar. Men soppan är heller inte god.

Tack och lov dricker Heidi mycket mjölk. Varje deciliter spetsar vi med 20 ml grädde, vår enda chans att tillföra ordentligt med kalorier.


7 AUGUSTI 2006

Måndag 7 augusti 2006
Natten till i dag är det inte helt bra med Heidi. Klockan visar två när hon kryper upp i vår säng. Hon känns lite varm, får en liten nappflaska mjölk, kräks upp den ganska direkt, somnar om, blir svalare igen. På morgonen är vi alla lite sega. På 160 cm blir det helt enkelt lite trångt för tre stycken …

På sjukhuset blir det först stick i fingret. I fredags låg Heidis neutrofila på 0,8 och inför den här ganska påfrestande behandlingen, ”fyran” i serien, cellgifter i hela 48 timmar, vill läkarna ha henne på minst 1,0.

Heidi klarar blodprovet med bravur, säger inte ett pip. Så glada vi blir! Dessutom går Heidi på hörselkontroll och även i dag verkar allt ok. Däremot är hon inte helt pigg. Lite varm, vill ej äta. Kräks igen.

Vi får vänta flera timmar på labbets svar. Mot förväntan har hennes neutrofila sjunkit till 0,18 i stället för att klättra upp de där två decimaler som behövdes. Så dumt! Då är det bara att plocka ihop väskorna, ta maten ur kylen och vända hemåt igen. Heidi piggnar till, inte minst för hon får syn på paketet som hon egentligen skulle fått efter nålen satts i porten. Nu blir det en häftig Bratzdocka fast det aldrig blev någon nål i dag. Kul, tycker Heidi.

Jan har precis kört till jobbet och vi hunnit inför dörren då Marlene och Matilda kommer förbi. Så roligt! Heidi får både sällskap och lite matlust.

Fram mot kvällen får Heidi lite feber igen. Hon kämpar med drickan. När hon väl sover känns hon inte varm längre. Kanske hon klarar sig även denna gång.


14 JULI - 4 AUGUSTI 2006

Fredag 14 - måndag 17 juli 2006

Kusinerna Hanna och Elin med mamma Christina och pappa Peter från Vara samt farmor Greta från Vänersborg kommer på besök. Några helt underbara dagar för Heidi. Längtan var olidlig - det var ett helt år sedan hon har träffat släkten. Barnen kommer igång direkt och har jättekul.

Dagen därpå gassar solen igen, inget för Heidis känsliga hud. Så vi tar av till badhuset hela gänget. Underbart – här finns det inte mycket folk, så poolerna har vi nästan för oss själva.


I Bokskogen med kusinerna 16/7 - 2006

Söndag eftermiddag är vi på Bokskogens lekplats och sent på måndag eftermiddag åker vi till havet för att unna oss ett par timmar på stranden. På kvällen åker våra fem gäster hem igen. Egentligen skulle de stannat till på tisdag för att hålla Heidi sällskap på sjukhuset men behandlingen blir uppskjuten igen. Förmiddagens blodprov med Anki på labbet i Staffanstorp gick riktigt bra igen men visade ganska låga neutrofila, bara 0,67 (de ska ligga mellan 1,5 och 8,0).

Uppskjutningen innebär dock ett positivt moment. Behandlingen kan förhoppningsvis läggas ihop med MR-undersökningen av huvudet och spinalkanalen (ryggen) nästa vecka. För detta ska Heidi sövas och kommer alltså att ha en nål i sin port i vilket fall. Och det känns så skönt att bespara henne en nålsättning. Det är ju fortfarande mycket tufft.

Tisdag 18 - lördag 22 juli 2006

Vi får lov att vänta till på söndag med nästa blodprov och ger oss ut på en campingrunda till Ringsjön. Vår husvagn står strategiskt perfekt intill lekplatsen och Heidi njuter av att få röra sig fritt. Hon har skoj och leker med en annan liten tjej, Moa från Källby, som också bor granne med oss. Synd att hon måste åka hem redan dagen därpå!

Det är sommar på alla sätt - dagarna är varma, luften står stilla, solen bränner skoningslöst. Heidi gnäller och tigger – hon vill vara vid sjön. Det vågar vi inte förrän fram mot kvällen. Vad trött hon måste vara på vårt eviga ”det går tyvärr inte”. Stackars… Men hon blir nöjd när vi köper en liten pool som hon kan plaska i under husvagnens skyddande soltak.

Heidi mår allmänt bra och det är säkert bara hennes lite märkliga frisyr som får folk att undra. Bara i nacken finns det nämligen några 10 cm långa, lite mörkare strån kvar. Övriga huvudet täcks av ett ljust, mjukt babyfjun som växt de senaste veckorna. Det betyder vansinnigt mycket för Heidi som nobbar låtsashåret allt oftare numera. Och så pratar och föreläser hon om en tid utan mediciner då håret blir långt igen. Vi älskar att smeka hennes huvud, stryka över fjunet - medhårs, mothårs… Det känns så skönt! Håret är ju oviktigt i det stora hela men man kommer bara inte undan den känslan att det är något slags tecken på sundhet och välbefinnande. Hur man än vänder och vrider på saken så ser cancerbarnen så sjuka ut helt utan hår.

Sönddag 23 juli 2006

På vägen hem stannar vi till vid sjukhuset och tar ett blodprov. Två timmar senare får vi veta att blodet återigen har koagulerat så några värden blir det inte i dag. Marita på labbet i Staffanstorp har under alla sina år och tusentals prover inte råkat ut för det en enda gång. Man kan ju undra… och bli irriterad, för den sakens skull. För oss betyder det nämligen att vi i morgon åker till sjukhuset utan att veta om det i anslutningen till MR blir behandling eller ej.

Att knappt ha någon framförhållning och aldrig veta vad som händer är ju vardagsmat för oss i vilket fall. Det hade varit skönt att slippa det som går att undvika. Hur ska vi kunna förbereda Heidi på vad som kommer att hända när premisserna är så luddiga? Kanske blir det så  eller också blir det si… Vad trist! Det strider fullständigt mot våra pedagogiska principer om klara regler och raka besked inom tydligt markerade ramar. Det är bara att glömma. Kass!

På kvällen har vi svårt att somna. Oron smyger sig på igen. Vad kommer MR-bilderna visa den här gången? Det måste bara var bra nu. Vad det knyter sig i magen… Nåväl, vi får ju inte veta något i morgon ändå. Det brukar ta tid innan läkarna kommer med utvärderingen av bilderna.

Måndag 24 juli 2006

Vi åker till sjukhuset. När Heidi nyligen fick sin blodtransfusion på 64:ans s.k. dagvårdsavdelning erbjöd sig den erfarna sjuksköterskan Viveka att ta hand om Heidis nålsättning i framtiden. Kanske det kan bli lite bättre så småningom om det alltid är samma person, resonerade hon. Det tyckte vi lät som ett bra förslag. Dessutom använder sig dagvården av en annan sorts nål som förenklar och inte minst förkortar hela proceduren.

Nu är Viveka på semester så hennes kollega Karin sätter nålen. En av Heidis favoritsköterskor, Nina, är med och om än under de vanliga protesterna så är nålsättningen fixad på några minuter. I dag väger Heidi 18,6 kg och vi jublar - hon har gått upp ytterligare ett halvt kilo.

Kvart i tio rullar vi iväg till MR. Det blir på ett annat ställe den här gången med helt nytt folk. Vi förklarar tydligt hur Heidi vill ha det: Byt absolut inte till den fula sjukhusskjortan förrän hon är i narkos, glöm inte napparna! Personalen är lyhörd. Heidi är även utan lugnande förmedicinering helt avslappnad och somnar fint. Så duktig hon är!

Klockan ett kallas vi till uppvaket och efter någon timme får vi komma tillbaka till 64:an. Cellgiftsbehandlingen blir av trots fortsatt låga neutrofila. Nr. 11 av 28. Ett steg vidare.

Tisdag 25 juli 2006

Efter en mycket orolig natt vaknar Heidi inte speciellt utvilad. Hon har ont i magen, mår illa, kräks. Får mer ”må-bra-medicin”. Läkaren Helena ger ett oväntat preliminärt MR-besked. Jag vill nästan inte höra det. Konstigt, brukar inte stoppa huvudet i sanden annars. I ett snabbt svep förklarar läkaren att det nog inte växt någon ny tumör men något syns i utkanten på operationsområdet. Möjligtvis en restirritation av vävnaden från senaste operationen. Bilderna behöver analyseras noggrannare. Klart poppar frågan upp direkt: Kan det vara en tumörrest igen? Men varken Jan eller jag hakar på. Fy vad man blir rädd. Ett slutgiltigt besked får vi nästa gång vi kommer in. Under tiden gäller det att förtränga de oroliga tankarna så gott det bara går och njuta av vår alltid pigga och driftiga tjej.

Onsdag 26 / torsdag 27 juli 2006

I dag smakar varken mat eller mjölk. Och vi trodde att ”3:an” var den behandlingen med de minsta efterdyningarna. På eftermiddagen åker vi till Beddingestrand, självklart med husvagnen. När vi är framme mår Heidi illa och kräks rejält. Vi leker en timme på stranden. Sedan vilar Heidi lite och somnar. Hon känns varm och vi konstaterar att hon har feber. Vad ska vi göra? Stanna och avvakta? Nej, det känns inte rätt. Vi måste ju till sjukhuset om febern överstiger 38,5. Dumt nog är batterierna i febertermometern svaga. Slutar den att fungera mitt i natten blir det riktigt galet. Bättre att köra tillbaka till Staffanstorp, byta batterierna, sova hemma och vara närmare sjukhuset i alla fall. Husvagnen får stå kvar på campingplatsen. Klockan åtta är vi hemma. Heidi kämpar att få i sig vatten men kräks igen. Ett ”må-bra-piller” vill hon inte veta av. Det behövs inte, påstår hon. I stället vill hon äta hamburgare. På nolltid försvinner den i Heidis mage. Hon blir piggare igen, kräks inte mer. Febern håller sig på samma nivå. Kanske slipper vi sjukhuset ändå? Natten blir orolig, jag övervakar varje andetag Heidi tar, kollar tempen hela tiden. Mot förmiddagen ger febern med sig. Vad skönt! Heidi klarar sig! Vi blir så lättade. Packar ner febertermometern med nya batterier, får även  Tim med oss och på en knapp timme är vi tillbaka på campingen. Back on track, liksom.

Fredag 28 - söndag 30 juli 2006

Vi är på Ystads djurpark. Heidi är imponerad av kamelerna och Tim tar hundratals kort på djuren. De sitter länge hos kaninerna, matar och klappar dem. En fin familjedag.
 

Ystad Djurpark 28/7 - 2006

Bara Heidis dåliga matlust oroar oss lite. Inte ens en hamburgare från Mc Donalds kan locka. Nej, hon vill ha kycklingben, stekta med mycket Piffi-krydda. Kanske en smak som håller sin karaktär trots cellgifterna. Kycklingben har hon ätit i veckor nu. Varje dag, ibland två gånger om dagen.


Heidi torkar disk 30/7 - 2006

Nästa dag ska Helena och Johan hälsa på oss. Heidi gillar dem och frågar i timmar när det är dags. Hon får paket men öppnar det inte förrän hon visat upp en massa leksaker för dem. Barn…

På söndag åker vi hem och Heidi vill ringa till Linnea. De har inte träffats på länge och blir glada att få leka några timmar tillsammans.

Måndag 31 juli – onsdag 2 augusti 2006

Dags för ett stick i fingret hos Marita. Det var lite jobbigt igen. Sedan tar vi en runda till Skånes djurparks camping. Husvagnsnomader kallar Tim oss. Ja, det stämmer nog rätt bra. Vi har legat ute mycket och verkligen tagit vara på Heidis goda allmäntillstånd, den nya husvagnen och det underbara vädret. En bra sommar, trots alla de där gråa molnen…

Torsdag 3 / fredag 4 augusti 2006

Äntligen en dag på dagis igen. Det är inte många barn där ännu men Heidi är jätte sugen på att leka.

På eftermiddagen är hon lite varm. Hon dricker mycket. Jag ska kämpa, säger hon när vi ber henne att dricka så mycket hon orkar. Hon är så duktig! Febern håller sig strax under 38 grader och försvinner under natten.


Smilla och Heidi 4/8 - 2006

Nästa morgon mår hon ganska bra, snuvig men på gott humör. Efter blodprovet hos Marita kommer kompisen Smilla och de badar och plaskar för fullt. Heidi har längtat efter Smilla, det märks. Tjejerna har jätte roligt. Kolla bilden!