25 FEBRUARI 2009

Onsdag, 25 februari 2009

Mötet med doktor Johan idag gick väldigt bra. Han var synnerligen belåten att se Heidi i så fint skick och bekräftade att MR-bilderna ser bra ut. Efter att ha tittat lite närmare på Heidi var han så nöjd man bara kan bli och tyckte att det i nuläget och utifrån sett inte finns någonting som skiljer henne från ett friskt barn. I princip, alltså... I våra ögon (och kanske till och med i Johans??) är det faktiskt nästan som ett under med tanke på allt hennes kropp och själ har varit med om. Just när Johan uttalade ordet "friskt" hördes det en pytteliten pust av tvekan i hans röst. Han var nog en smula osäker hur vi skulle tolka hans uttalande. Självklart menar han att Heidi är frisk bortsett från cancern. Måhända att Heidi är till och med frisk i det avseendet, måhända nästa tumör redan ligger på lur. Ingen vet.

Hur som helst var det vansinnigt skönt att få bekräftat vad vi dagligen ser: En pigg tjej som bara inte kan må bättre. Och den där knepiga frågan huruvida Heidi är frisk kan ju bara framtiden ge svar på, ingen nyhet det...

Sedan finns det ett litet men dock väsentligt frågetecken som gäller en mycket betydelsefull körtel: hypofysen. Hypofysen är kroppens viktigaste hormonbildande körtel som bildar flera olika hormoner, vilka i sin tur stimulerar andra körtlar i kroppen att bilda hormoner. Vid strålning av hjärnan kan hypofysen skadas vilket leder till olika tillväxt- eller ämnesomsättningsproblem. Det hade behövts ett blodprov för att kunna kolla t.ex. sköldkörtelns funktion men det togs inget prov i samband med att nålen satt i något av Heidis blodkärl senast. Därför väntar man tills nästa tillfälle ges, alltså nästa MR. När det gäller tillväxten kommer man hålla ett öga på hur Heidi mår och hur hon växer, helt enkelt. Nåväl, hoppas att hennes hypofys har klarat sig undan strålningen i störst möjliga omfattning...

Under det närmaste året planeras det MR var tredje månad. När detta år har gått kommer nya beslut att fattas. För oss är det inte direkt något att tänka på eftersom ett år är en alldeles för lång tid framåt. Vi siktar på sin höjd mot nästa MR och inte ens det gör vi egentligen. Det är en dag i taget som gäller, ingen nyhet det heller för er "där ute".
Det kan hända så oerhört mycket på bara en dag. Livet kan vika av från planen över en natt. Och livet är absolut ingen självklarhet. Tänk på det och gör något skönt ikväll!

    


14 FEBRUARI 2009

Lördag, 14 februari 2009
I veckan fick vi veta att det de senaste MR-bilderna på skallen och spinalkanalen ser bra ut. MR-läkarna har lämnat sitt omdöme men på tumörkonferensens bord har Heidis fall inte kommit ännu. Därför vet vi inte vad som är planerat för framtiden. Vi hör av oss om det så småningom. Ha en skön helg!