18 OKTOBER 2009

Söndag, 18 oktober 2009
Återigen blev det en lång väntan på en uppdatering, jag vet. Men tiden går fort och värre än så, den räcker helt enkelt inte till. I alla fall inte till allt man vill göra med sitt barn och sitt liv när läkarna har satt en deadline, det kan vi verkligen intyga.

Heidi mår bra och det går framåt. Kroppen fungerar allt bättre. Men visst, det tar tid. Hon är inne i sin femte rehabiliteringsmånad nu. Allt är väl relativt, som vanligt. Efter operationen kunde Heidi inte röra en endaste fena i sin vänstra kroppshalva. Man får väl vara glad att rörelseförmågan kom tillbaka överhuvudtaget.

Rullstolen används nuförtiden bara på skolan när hela klassen tar promenader eller när de åker på utflykter. Annars klarar Heidi sig hyfsat på sina två ben. Hon går snabbare nu, även utan krycka. Men att springa går ändå inte. Höft- och lårmuskler arbetar ännu inte helt som de ska.

Även armen, handen och fingrarna gör sina små framsteg. Nu lyckas Heidi med att knyta skorna igen och nyligen fick hon också rätt på stövlarnas dragkedja. Men det är mycket smått hit och dit som ställer till det i vardagen, saker som man annars helt enkelt aldrig tänker på.
Någon sjukgymnastik eller rättare sagt, några pass på barn- och ungdomshabiliteringen har Heidi inte haft på flera veckor. Simskola, cheerleading och gympa på skolan ger bra och bättre träning har vi kommit fram till. Och en timme på fritids med lekar och bollspel och klätterställning samt dyrkade extraresursen Emilia väger betydligt tyngre än någon halvslapp timme med sjukgymnasten.


Livet i ettan är fortfarande suveränt. Alla ämnen och helt enkelt alltihop är bara jätte roligt. Heidi håller på att knäcka bokstavskoden på allvar nu och njuter av att äntligen kunna träda in i detta enorma paradis som har öppnat sin port åt henne. Heidi är en självständig tjej, det vet ni ju, det har jag berättat många gånger förut. Att kunna läsa och skriva är ett stort steg ut ur beroendet och just därför betyder det så oerhört mycket för henne.

Kaninerna Robin och Belle mår också bra. Belle är en liten vilde och fortfarande ganska skygg. I jämförelse verkar Robin riktigt cool och kelig. Än så länge har de bara fått nosa på varandra genom burens galler eftersom vi inte vet om Robin klarar av att ta hänsyn till Belles unga ålder.

 
I torsdags fick Heidi sin första influensavaccination. Hon följde sin noggrant planlagda strategi: luggen framför ögonen och när sticket har kommit räkna lugnt och avslappnat till tio och bums, klart. Ja, och så gick det alltså jätte fint. Inga problem.

Kommande fredag blir det säkert något svårare för då är det dags för nålen i porten igen. Läkarna vill ha nya MR-bilder på det som syntes i september. De kunde då inte riktigt avgöra om de tre millimetrarna var en tumörrest eller kanske bara ärrvävnad. Tumörrester har en tendens att växa, så vi fördrar nog ärrvävnad… Nåväl, förhoppningsvis blir läkarna klokare av de nya bilderna.

Hur som helst är det viktigare än någonsin att hålla mycket noga koll på allt som växer och inte ska finnas i Heidis hjärna. Det är nämligen så att tumörer inte får överstiga ett visst mått för att kunna behandlas med strålkniven (gamma-knife). Större tumörer måste opereras med traditionell kirurgi. Hur många gånger till ska vi utsätta Heidi för det? Och har vi verkligen rätt till det? Vilka följder ska vi förbereda henne på nästa gång? Någonstans finns det en gräns hur långt man kan gå. Men var går den gränsen, eller rättare sagt, var drar man den? Det handlar väldigt mycket om etik, dvs. hur långt man får sträcka sig för att hålla livet kvar i en kropp. Och på det viset handlar det också om barmhärtighet. Man kommer till en punkt där barmhärtighet måste komma före kärlek. Usch… Nåväl, för att komma tillbaka till strålkniven: Så länge alltså tumörerna är någorlunda små kan man angripa dem med strålkniv (självklart finns det andra bedömningsfaktorer också) och just därför är täta MR-undersökningar super viktiga.

Om två veckor vet vi förhoppningsvis mer om Heidis aktuella läge. Bara ärrvävnad, oförändrad eller växande tumörrest eller rent av flera nya tumörer? Allt är möjligt, vi får se vad svaret blir. Heidis ependymom är aggressivt, det ger sig inte, knölarna kommer tillbaka, hela tiden, det är ett faktum. Och frågan är inte längre om utan när det växer nya tumörer. Genom strålknivbehandlingen kan Heidi leva lite längre, några månader, kanske till och med år. Vi vet inte. Ingen vet. Det är väldigt lätt att ta ut sorgen i förskott, och det händer rätt som det är, trots tappert motarbete. Men smart, nej, smart är det inte. I dag är i dag. Carpe diem. I morgon är en helt annan historia.

Sedan finns det alltid hoppet. Och kanske till och med mirakel.

Tillåter vi oss att snegla hela två veckor framåt i tiden ser vi i alla fall en super ball Halloweenfest som vi håller på att förbereda. Festfixarna Heidi och mamma är i full gång att tillverka katter, häxor, pumpor, spindlar och fladdermöss. Det ska bli sååå kul! Heidi älskar fest så fest ska det bli, minsann. Större än någonsin! Det gäller att fånga dagen. Här och nu…


Kommentarer
Postat av: Josefine

Vad härligt att få lite uppdateringar! Jag förstår att det inte är vad man prioriterar i ert läge men jag blir väldigt glad när ni uppdaterar oss okända om hur det är med prinsessan.

Så häftigt att Heidi snart läser - inte illa alls! Hon är verkligen fantastisk på alla sätt.

Tänker på er ofta och håller alla mina tummar för ett mirakel.

Många kramar, Josefine

2009-10-18 @ 16:00:23
Postat av: Moa

Hej

Fint med en uppdatering! Skönt att Heidi mår bra och att det går framåt rörelsemässigt! Hoppas att det blir en riktigt rolig halloweenfest.

Tänker på er och vill inte riktigt ta in det där med begränsad tid även om jag har läst barncancerbloggar alldeles för länge för att INTE veta så mycket om epemdymom... KRAM!

Postat av: Moa

epeNdymom menade jag förstås. KRAM IGEN!

2009-10-18 @ 17:03:35
URL: http://legobit.bilddagboken.se
Postat av: Tummelisa

Det var ju ett fantastiskt fint hår som Heidi har, kan det vara Mamma som fixat till detta tjusiga????

Så kul att få se båda kaninerna, dom är ju så otroligt söta. Jag kan inte tänka mig utan att ett mirakel med Heidis "dumma prickar" kommer att ske.

Jag önskar av hela mitt hjärta att dom helt enkelt inte finns där vid nästa röntgen, att dom på ett oförklarigt sätt försvunnet.

Höll på att glömma........whaaaaw vad du var duktig när du fick sprutan Heidi, mitt 6 åriga barnbarn har redan innan bestämt sej för att han skall skrika och om han gör som han gjorde vid förra blodprovet utí fingret så kommae han att välta hela vårdcentralen...puh.

2009-10-18 @ 17:25:05
Postat av: Susanne, okänd bloggläsare

Tack för uppdateringen. OH va duktigt Heidi, tänk att du snart kan läsa. Otroligt.

Vad fint ditt hår är. Du är en riktig prinsessa.

Jag håller alla tummar för att inget oroväckande dyker upp på röntgen.

Ha en riktigt kul fest!!!

Kram

2009-10-18 @ 18:13:05
Postat av: Ia

Tack för uppdateringen...vi vill så gärna läsa om hur det går, men förstår att tiden inte alltid räcker till.

Tänk om vi alla kunde leva så...carpe diem...lev

varje dag till fullo och ta vara på minsta lilla

guldkorn.....

Du resonerar så klokt om etik och var/när man drar

gränsen...jag tror att ni VET när/om den dagen kommer!

Jag håller tummarna som alltid...kram!

2009-10-18 @ 18:33:24
Postat av: Birthe

Underbart att höra att allt är bra med Heidi och resten av familjen!! Ni uppdatera när ni har tid och känner för det, INTE för att tillgodose oss bloggläsare! Förstår så väl att tiden inte räcker till och att Heidi måste komma i första hand. Samtidigt så ger det så mycket glädje att få läsa om Heidis framsteg!Massor av kramar! BirtheP.S. Heidi är så otroligt söt på bilden ovan!! Oj, oj, hon kommer att krossa många killhjärtan ;-)! D.S.

2009-10-18 @ 19:46:29
Postat av: pia-cissi o lina

POSITIV uppdatering tyckte jag trots Er insikt om stundens allvar Ni har ju insett den springande punkten i livet nämligen att INGET ÄR BESTÄNDIGT.Fantastiskt stor o söt Heidi blivit....o vilka gulliga kaniner....VARNING bara att släppa hanen med honan,det gjorde vi o han tar ingen som helst hänsyn till hennes ålder.

Slutligen NJUT NJUT NJUT ;)

2009-10-18 @ 20:55:07
Postat av: Sari

Blir verkligen rörd av att lösa vad du skriver om Heidi och er.

Hon/ni är verkliga kämpar!!

Tänker ofta ofta på er.

Låter jättekul och coolt med Halloween festen.Ser fram emot "balla" foton från partyt;o)JÄTTESTOR kram till Heidi och till erSari & Ponne

2009-10-19 @ 09:04:57
URL: http://tuulikki.blogg.se/
Postat av: Sarah

Alla styrkekramar som finns i hela världen till Heidi med famlij. Kramizar.

2009-10-19 @ 10:09:57
Postat av: Tove

Tänker på er!

2009-10-19 @ 11:29:07
Postat av: toril

Hallå ,staffanstorps lilla hjälte super fint hår du har Heidi och vilken söt kanin familj ni har, önskar lycka till, många goda tankar till er alla i familjen och lycka till med festen, kram från Toril...

2009-10-20 @ 22:07:31
URL: http:// heidi bergmann
Postat av: JonasHa en jättebra Halloween fest !

Vi håller alltid både tummar och tår.

2009-10-21 @ 09:59:14
Postat av: Helene på skolan

Heidi, jag hoppas att ditt lov blir riktigt härligt och att festen blir kul.

Jag skickar lite styrkekramar till dig, Andrea.Kramar och tankar

2009-10-21 @ 21:21:19
Postat av: Helene på skolan

Heidi, jag hoppas att du får ett riktigt härligt lov och en bra halloween. Jag håller tummarna för dig när du ska på MR.

Jag skickar en extra styrkekram till dig Andrea.

Carpe diem!Kramar och tankar

2009-10-21 @ 21:28:27
Postat av: Eva, Heidis f.d. fröken

Hejsan på er! Är själv nu lite ledig på höstlovet och tänkte då skicka en stor kram och hösthälsning till er och framförallt till dig Heidi.Håller alla tummar och tår allt var bra på MR. Naturligtvis tror jag att det finns mirakel och att miraklet ska infinna sig hos er. Ha nu ett riktigt skönt höstlov och en hejdundrande Halloweenfest.

Heidi,vi ses nästa vecka! Kramisar Eva.

2009-10-29 @ 12:09:59
Postat av: Helene på skolan

Jag hoppas att ni njuter av lovet!

Kramar och tankar

2009-10-29 @ 18:07:32
Postat av: Pernilla-Moas mamma

Hoppas att MR går bra och att det blir positiva besked. Vi tänker på Er!Kram: fam Mårtensson

2009-10-30 @ 08:29:24
Postat av: Pernilla-Moas mamma

Hoppas att MR går bra och att det blir positiva besked. Tänker på Er!Kram: Fam Mårtensson

2009-10-30 @ 08:34:28
Postat av: Sussi

Hejsan

Jag tror att ni njuter lika mycket av lovet och de vackra höstfärgerna, som jag gör. Eller en skön promenad i blåsten och regnet, sen in i värmen och gosa med den litterära världen. Visst är det underbart!

Kram

Sussi

2009-11-07 @ 22:44:12
Postat av: Emilia

Det är kul att höra att min assistans ger resultat. Men den som är främsta orsaken till utvecklingen är Heidi själv. Utan hennes vilja så hade det aldrig gått. Springningen kommer vi snart få klämm på, vänta bara =)

Vill också passa på att tacka för den fina hårborsten jag fick, vet dock inte om det var någon baktanke med det hela hehe!

2009-11-08 @ 19:50:27
Postat av: Moa

Hoppas ni fått bra svar på MR!

2009-11-09 @ 20:43:57
URL: http://legobit.bilddagboken.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback